در شماره امروز گوشههای کم پیدای سینمای ایران، مروری کوتاه و اجمالی به کارنامه بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون ایران جناب آقای جهانبخش سلطانی داریم.
به گزارش فیلمنتنیوز، جهانبخش سلطانی متولد سال ۱۳۳۰ در استان اصفهان است، بنا به برخی از روایات و تاریخ شفاهی تئاتر اصفهان بازی در صحنه تئاتر را از اوایل دهه پنجاه و در تئاتر اصفهان آغاز کرده است.
حضور جهانبخش سلطانی در عرصه سینما از اواخر دهه ۶۰ خورشیدی و با حضور در آثار سینماگران مطرحی چون مرحوم رسول ملاقیپور و تهمیه میلانی با دو فیلم بسیار مهم «افق» محصول ۱۳۶۷ و «بچههای طلاق» محصول سال ۱۳۶۸ رخ میدهد. جهانبخش سلطانی با حضور در همین دو فیلم سینمایی خود را به عنوان بازیگری با استعداد و با دانش به سینمای ایران معرفی میکند. اما اوج شکوفایی و معروفیت سلطانی و نقطه عطف کارنامه هنری وی آشنایی و سپس همکاری با همشهری خود مرحوم کیومرث پور احمد در سریال «قصههای مجید» است. سریالی که یکی از مفاخر و گنجینههای تلویزیون جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید. سریالی که چند نسخه سینمایی از جمله «شرم»، «صبج روز بعد» و «سفرنامه شیرار» که در همگی آنها جهانبخش سلطانی ایفای نقش میکند هم ساخته شده است. جهانبخش سلطانی در سریال «قصههای مجید» نقش معلم دلسوز و فداکاری را ایفا میکند که هدفی جز رستگار دانشاموزانش و به ویژه شخصیت مجید ندارد. سلطانی با اجرای درست لهجه شیرین اصفهانی و خلق میمیکهای جذاب یکی از بهترین معلمهای تاریخ سینمای ایران را رقم میزند.
جهانبخش سلطانی در دهه هفتاد چند فیلم به نسبت مهم هم بازی میکند از جمله «عملیات کرکوک» و «حماسه مجنون» هر دو ساخته جمال شورجه و فیلم کمدی «مهریه بی بی» ساخته اصغر هاشمی جزو این دسته از آثار هستند.
اواخر دهه هفتاد جهانبخش سلطانی بار دیگر بر سر زبانها میافتد و قرعه همکاری مجدد با مرحوم کیومرث پور احمد در سریال محبوب و موفق «سرنخ» به نامش میافتد. بی راه نیست اگر ادعا کنیم نقش سرهنگ امیر حسین اوصیا بهترین و کاملترین و در عین حال محبوبترین نقشی است که در کارنامه هنری جهانبخش سلطانی میدرخشد. او بی تردید یکی از بهترین و در عین حال ایرانیترین شخصیتهای پلیس تاریخ سینمای ایران را به بهترین نحو ممکن اجرا کرده است به طوری که اغراق نیست بگوییم بخش مهمی از مردم ایران جهانبخش سلطانی را با نام سرهنگ اوصیا میشناسند.
با آغاز دهه هشتاد سیل بد بیاریهای این بازیگر کاربلد گریبانگیر او میشود و با آغاز این دهه فعالیت هنری سلطانی هم به مرور کم رمقتر از قبل میشود. به نحوی که در دو دهه اخیر سلطانی فقط در سریال «یوسف پیامبر» ساخته مرحوم فرج الله سلحشور، سریال «کامیون» ساخته مسعود اطیابی، سریال «سر دلبران» ساخته محمد حسین لطیفی و فیلم سینمایی «دل بیقرار» ساخته قربان محمدپور ایفای نقش کرده است.
در پایان این یادداشت آرزو داریم جناب آقای جهانبخش سلطانی عزیز مجددا به عرصه سینما و تلویزیون این سرزمین بازگردند و ما شاهد هنرنمایی این هنرمند کاربلد باشیم.