«اجل معلق» طرحی نو در سریالهای ماورا الطبیعه
به گزارش فیلمنت نیوز، سریال با موضوع ماورا الطبیعه، نخستین بار در میانه دهه ۸۰ در صداوسیما در دستور کار قرار گرفت و «او یک فرشته بود» ساخته علیرضا افخمی در سال ۱۳۸۴ روی آنتن رفت. سریالی که توانست مخاطبان فراوانی جذب کند چون به مبحث شیطان میپرداخت و بعدها، به این مبحث در آثاری همچون «اغما» سیروس مقدم، «سقوط یک فرشته» بهرام بهرامیان، «خواب زده» سیروس مقدم، «احضار» علیرضا افخمی پرداخته شد و شیطان در قالبهای مختلف به نمایش در آمد. تاک شوهایی مانند «ماه عسل» احسان علیخانی نیز گهگاهی به این موضوعات ورود میکردند و همچنین، «زندگی پس از زندگی» عباس موزون، تجربیات نزدیک به مرگ اشخاص مختلف را به تصویر میکشید.
با ظهور شبکه نمایش خانگی و ساخت سریال با مضامین مختلف، موضوع ماورا الطبیعه در زمره موضوعاتی بود که جایش خالی بود تا اینکه «ازازیل» به کارگردانی حسن فتحی در نماوا پخش شد و با رویکردی جنایی، بحث اجنه و ارتباط با آنها را پیش کشید.
اما همه آثار نامبرده درام هستند تا اینکه «اجل معلق» در فیلم نت پخش شد. «اجل معلق» نگاهی به داستان مواجهه با مرگ برای انسانها دارد و همزمان با افزودن چاشنی کمدی به اتفاقات میکوشد از اصل مساله دور نیفتد و تعادلی میان کمدی و درام در اثر ایجاد کند. مهمترین تفاوت «اجل معلق» با آنها در رویکرد کمدی است که به مقوله مواجهه با مرگ و فرشته مرگ دارد؛ اتفاقی که با توجه به سابقه شانزده ساله ساخت سریال درباره مباحث ماورا الطبیعه در صداوسیما و بعد ادامه یافتن این روند در شبکه نمایش خانگی، باید رخ می داد و حمزه صالحی نویسنده و عادل تبریزی کارگردان اثر، چنین جسارتی را به خرج دادند.
سریال کمدی اجل معلق را در فیلم نت ببینید
حمزه صالحی برای اینکه روایت را برای مخاطبان ملموس کند، برخلاف آثاری که پیشتر ذکر آنها رفت، کاراکتر اصلی را از جامعه کارگری انتخاب کرده است و قصه درباره مردی است که به تازگی از کار اخراج شده و لنگِ یک قران نان زن و بچه خودش است که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، چنین امری، به همدلی بین مخاطبان با کاراکتر «داوود سعیدی» میافزاید.
از سوی دیگر، بهزاد خلج (بهزاد خلج برای مخاطبان با سریال «آقای قاضی» به کارگردانی سجاد مهرگان، پخش شده در شبکه دو سیما شناخته میشود. قاضی خلج مردِ قانون که مامور است تا نصِ قانون را بدون ذرهای اغماض برای همه به صورت یکسان اجرا کند تا عدالت در حق همگان اجرا شود) در یک شمایل جدید قرار می گیرد و این ویژگی او، در کمدی موقعیت «اجل معلق» دستمایه طنز قرار میگیرد زیرا فاعلیت او در مقام فرشته مرگ با بازگشت «داوود سعیدی» به زندگی دچار خدشه میشود و دخالتهای داوود در همراهی «اجل» با مردگان تا دروازه برزخ و گوش ندادن اتاق فرمان به درخواستهای او برای رسیدگی اسرع وقت به پرونده مرگ بلاتکلیف «داوود سعیدی»، از نمونههای دیگر این تهی شدن از فاعلیت اجل معلق است.
این تهی شدن از فاعلیت برای اجل معلق باعث شده است که او با انسانها برخورد بیشتری پیدا کرده و عواطف انسانی در او رشد کند چنانکه لحظهای احساساتی همچون عشق را نیز تجربه می کند. این رشد عواطف انسانی در وی با کمدی موقعیت شکل می گیرد و قرار گرفتن یک فرشته که آفریده شده تا از دستورات الهی بدون چون و چرا پیروی کند، در وضعیتی که گرفتار آدمی شارلاتان شده که به هیچ صراطی مستقیم نیست و رهنمودهای او به عنوان فرشته را نادیده میگیرد، اتفاقات بامزه ای را رقم می زند.
دستمایه طنز قرار دادن موضوعاتی که با مفاهیم دینی ارتباط دارند، به راحتی میتواند باعث چالش گروه سازنده شود ولی تا بدینجا «اجل معلق» توانسته به سلامت از خط قرمزها عبور کند؛ اتفاقی که اگر تا انتها ادامه یابد، میتواند باعث جریانسازی تازهای در حوزه سریال سازی در حوزه ماورا الطبیعه شود.
پخش سریال «اجل معلق» نوشته حمزه صالحی براساس طرحی از بهرام افشاری و به تهیهکنندگی سیدابراهیم عامریان و کارگردانی عادل تبریزی و با بازی رضا عطاران، عباس جمشیدیفر، بهزاد خلج، الیکا عبدالرزاقی، سیاوش چراغیپور از ۲ خرداد ماه سال جاری در فیلمنت آغاز و تاکنون پنج قسمت آن عرضه شده است.
فرزاد جمشیددانایی