همسر مجهول‌الهویه محمدرضا پهلوی که بود؟

- 3 دقیقه مطالعه

کارگردان مستند «عروس مصری» که به موضوع زندگی فوزیه از همسران محمدرضا پهلوی پرداخته است، درباره این مستند توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش فیلم نت نیوز، سعیده نیک‌اختر کارگردان مستند «عروس مصری» همزمان با عرضه اینترنتی اثرش درباره این مستند توضیح داد: سال ۹۴ طرحی را به خانه مستند و آقای مهدی مطهر ارائه کردم تا در مورد تاریخ معاصر و زنان دربار کار کنم که اول با اشرف شروع کردم. چون پیش از این مستندی از او کار نشده بود و سال ۹۶ در جشنواره «سینماحقیقت» حضور داشت و از تلویزیون هم پخش شد.

وی افزود: بعد از آن شخصیت فوزیه را در نظر گرفتم که هویت مجهولی داشت و کمتر به او پرداخته شده بود. در زمانی که فوزیه همسر اول محمدرضا پهلوی بود و در دهه اول سال ۱۳۰۰ این ازدواج رخ داد، رسانه‌ها خیلی کمرنگ بودند و همچنین اجازه ورود به دربار هم نداشتند. تمرکز بعدی‌مان تاج‌الملوک، ثریا و فرح بود که در مورد ثریا و فرح در داخل و خارج از کشور خیلی کار شده است و به همین دلیل به فوزیه پرداختیم. تحقیق و پژوهش این مستند حدود ۲ سال زمان برد، کتاب‌های مختلفی را مطالعه کردم و بعد از آن سراغ اسناد رفتم. به مرکز ملی اسناد هم رفتم که به مرکز اسناد وزارت امور خارجه ارجاعم دادند و در آن‌جا هم حدود یک سال مشغول تحقیق بودم که سند محکمی پیدا کنم. در مرحله بعد هم شروع به جمع‌آوری آرشیو کردم و به این شکل مستند «عروس مصری» ساخته شد.

برای اینکه از سینما فاصله نگیرم، به روزنامه‌نگاری روی آوردم

نیک‌اختر در مورد علاقه‌مندی به سینمای مستند، ادامه داد: با توجه به تحصیلاتم که در مقطع کارشناسی کارگردانی و در مقطع ارشد هم پژوهش هنر خواندم، پیش از روزنامه‌نگاری با سینما آشنایی داشتم و در زمان دانشجویی هم ۲ مستند ساخته بودم. اما بعد از آن کمی از این فضا دور شدم و برای اینکه از سینما فاصله نگیرم به روزنامه‌نگاری و نوشتن نقد فیلم روی آوردم و با هفته‌نامه همشهری جوان و مجله فیلم شروع کردم و ۱۰ سال در این زمینه مشغول به کار بودم.

این مستندساز افزود: زمانی که کمی فراغت پیدا کردم، توانستم دوباره به سمت مستندسازی بیایم و سینمای مستند به دلیل ماجراجویی‌ها، کندوکاوها و تحقیقات پیش از ساختن فیلم برایم جذاب‌تر است. ضمن اینکه متن چه در سینمای داستانی و چه در سینمای مستند، خیلی اهمیت دارد. خیلی‌ها فکر می‌کنند تولید مستند به این شکل است که دوربین را برداریم و برویم از یک واقعه‌ای فیلم بگیریم اما سینمای مستند برای من این‌طور نیست. متن برایم اولویت دارد و اول در ادبیات، سینما شکل می‌گیرد و بعد به حالت تصدیق درمی‌آید. به همین دلیل سینمای مستند خیلی برایم جذابیت دارد و به نظرم مستند را باید ساخت تا جواب یک سری از سوالات داده شود.

کارگردان «یک نفس تازه» همچنین درباره شخصیت فوزیه در مستند «عروس مصری» توضیح داد: من سعی کردم در مستند اشرف و در مستند «عروس مصری» قضاوت نکنم و سوگیری نداشته باشم و متوجه شوم که تاریخ چه می‌گوید و آن را نشان دهم. تاریخ علمی است که قطعیتی در آن وجود ندارد، چون تکرار نمی‌شود. ما هر چقدر هم تحقیق و تفحص کنیم، باز هم نمی‌توانیم به تاریخ پی ببریم. چون علمی است که دوباره تکرار نمی‌شود و قابل تجربه نیست، یک بار یک نفر آن را نوشته است و ما به آن استناد می‌کنیم.

وی اعلام کرد: طبق استناداتی که کتاب‌های ما و تاریخ معاصر ما داشته و سندهایی که پیدا کرده‌ایم فوزیه همین شخصیتی بوده است که در مستند «عروس مصری» می‌بینیم. یعنی اصلاً به این شکل نیست که من نظر شخصی‌ام را در این مستند دخیل کرده باشم و سعی کردم همان چیزی را که نسبت به او وجود دارد، نشان دهم. می‌توانم بگویم این چهره‌ای که در مستند «عروس مصری» می‌بینیم به تمام کتب داخلی و خارجی که درباره فوزیه وجود دارد، نزدیک بوده، اصلاً قصدم این نبوده است که فوزیه را سیاه یا سفید نشان دهم و تلاش کردم هر آنچه را که تاریخ گفته است، نشان دهم.

منبع: مهر

فیلم «عروس مصری» را اینجا ببینید.

 

برچسب‌ها: تیتر یک،سعیده نیک اختر،سینمای دیگر،عروس مصری
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

پربازدیدها