چهارشنبه گذشته مصادف با اول شهریور ماه، ابراهیم گلستان، فیلمساز و نویسنده پر آوازه ایرانی در سن ۱۰۱ سالگی در کشور انگلستان درگذشت. به همین بهانه در بخش معرفی کتاب سینمایی امروز یکی از کتاب های مربوط به کارنامه هنری وی را معرفی و توصیه میکنیم.
به گزارش فیلمنتنیوز، کتاب «نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان» سال ۱۳۸۵ و به کوشش پرویز جاهد منتشر شد در این کتاب به زندگی خصوصی و حرفه ای ابراهیم گلستان پرداخته شده است.
واکنشها به نظرات گلستان و لحن او در این کتاب چنان گسترده بود که مجلهٔ «نگاه نو» یک شمارهاش را به جوابیهٔ دیگران به این کتاب اختصاص داد. فیلم «یک بوس کوچولو» ساخته بهمن فرمانآرا که کمی پس از انتشار این کتاب منتشر شد نیز پاسخی صریح به این کتاب دانسته میشود.
این کتاب شامل یک گفتگوی بسیار جذاب با ابراهیم گلستان است که در طول ۱۸ ماه گردآوری شده است.
ابراهیم گلستان سازنده آثار مهمی همچون «خشت و آینه»، «اسرار دره جنی» و «گنجینههای گوهر» است.
این کتاب به همت نشر اختران و در ۲۰۰ صفحه و در سال ۱۳۸۵ منتشر شده است.
در مقدمه این کتاب میخوانیم :
کتاب حاضر، حاصل یک گفتگوی طولانی است که در فاصلهی ژوئن ۲۰۰۲ تا دسامبر ۲۰۰۳ طی چهار دیدار با ابراهیم گلستان انجام شده است. مدتی است که برای پروژهی دکتری خود روی تحقیقی دانشگاهی (در دانشگاه وست مینیستر لندن) دربارهی سینمای ایران کار میکنم تحت عنوان «تاریخ تحلیلی ریشههای موج نو در سینمای ایران» که به بررسی و تحلیل ریشهها و خاستگاههای «موج نو» در فاصله سالهای ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۸ یعنی از زمان ساخته شدن نخستین فیلم داستانی فرخ غفاری با عنوان جنوب شهر ( ۱۳۳۸ ) تا ساخته شدن فیلمهای گاو (داریوش مهرجویی) قیصر (مسعود کیمیایی) و آرامش در حضور دیگران (ناصر تقوایی) در سال ۱۳۴۸ و بهطور مشخص به سه کارگردان برجسته و پیشگام سینمای روشنفکری و غیرمتعارف ایران در این سالها یعنی ابراهیم گلستان، فرخ غفاری و فریدون رهنما میپردازد. فیلمسازانی که به گمان نگارنده زمینهی شکلگیری و ایجاد جریانی تحت عنوان «موج نو» را در سینمای ایران فراهم کردند و تأثیر عمیق و انکارناپذیری بر فیلمسازان نسل پس از خود گذاشتند. نقش ابراهیم گلستان در این میان، بسیار بارزتر و تأثیر گذارتر از بقیه بوده است.
مطالعه این کتاب را به علاقمندان سینما و داستان نویسی ابراهیم گلستان پیشنهاد میکنیم.