مروری بر پنج فیلم مهم سینمای کودک به بهانه پخش «فوفو مسافری از کامادو»

شوالیه‌های سینمای کودک

- 7 دقیقه مطالعه

به بهانه پخش سریال «فوفو مسافری از کامادو» به کارگردانی میثم معراجی و تهیه کنندگی حسین بهمنی نگاهی انداختیم به تعدادی از مهم‌ترین آثار حوزه سینمای کودک و نوجوانان در دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی.

به گزارش فیلم‌نت‌نیوز، پخش سریال «فوفو مسافری از کامادو» به کارگردانی میثم معراجی از پلتفرم فیلم‌نت و استقبال مخاطبان از این سریال بحث‌ها و تحلیل‌ها پیرامون سینمای کودک را بار دیگر به بحث روز بدل ساخته است. به بهانه عرضه سریال «فوفو مسافری از کامادو» نگاهی انداختیم به پنج فیلم مهم کودک در سینمای ایران

 

یک. کلاه قرمزی و پسرخاله (ایرج طهماسب) محصول ۱۳۷۲

زوج موفق طهماسب و جبلی با بهره‌گیری از برنامه کلاه قرمزی که بیش از یک سال هر روز ساعت ۴ عصر از گروه کودک شبکه یک سیما پخش می‌شد پا در عرصه سینما گذاشتند و شخصیت محبوب کودکان دهه ۶۰ را به روی پرده آوردند. «کلاه قرمزی و پسر خاله» با بهره گیری از ترانه‌های جذاب و شوخی نویسی‌های هوشمندانه خیلی زود توانست یکی از پرفروش ترین فیلم‌های دهه هفتاد خورشیدی قلمداد شود. طهماسب و جبلی با خلق داستانی تازه برای این شخصیت دوست داشتنی و آقای مجری یکی از به یادماندنی‌ترین فیلم‌های کودک سینمای ایران را رقم زدند و طی سال‌های ۱۳۸۳ و ۱۳۹۱ دو فیلم دیگر با نام‌های « کلاه قرمزی و سروناز» و «کلاه قرمزی و بچه ننه» را روانه اکران کردند که آنها هم مورد استقبال مخاطبین واقع شدند.

 

دو. شهر موش‌ها ( محمد علی طالبی / مرضیه برومند) محصول ۱۳۶۴

«مدرسه موش‌ها» را باید اولین و جدی ترین محصول سیمای جمهوری اسلامی برای مخاطبان کودک قلمداد کرد، سریالی که حد فاصل سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲ با حضور انبوهی از چهره‌های سرشناس سینما و تئاتر ایران همچون فاطمه معتمد آریا، حمید جبلی و ایرج طهماسب روانه آنتن تلویزیون شد و با استقبال گسترده مردم مواجه شد به نحوی که بنیاد سینمای فارابی در اولین روزهای تاسیس به فکر ساخت نسخه سینمایی آن با حضور محمد علی طالبی کارگردان سرشناس و مسلط سینمای کودک و مرضیه برومند افتاد. نسخه سینمایی «مدرسه موش‌ها» که با نام « شهر موش‌ها» روانه اکران شد یکی از پرفروش ترین فیلم‌های دوران خودش قلمداد می‌شود به نحوی که سه دهه بعد و در سال ۱۳۹۲ مرضیه برومند با همکاری منیژه حکمت و علی سرتیپی «مدرسه موش‌ها ۲» را می سازد که این فیلم هم با استقبال بالای مخاطبان کودک رو به رو می‌شود.

 

سه. گلنار (کامبوزیا پرتوی) محصول سال ۱۳۶۷

اگر چه اولین فیلم سینمایی مرحوم کامبوزیا پرتوی «ماهی» هم در حوزه سینمای کودک قلمداد می‌شد اما «گلنار» بود که نام او را به عنوان یکی از سلاطین سینمای کودک در دهه شصت و هفتاد بر سر زبان‌ها انداخت. قصه بسیار جذاب و تازه در مقیاس آن دوران و حضور تهیه کنندگانی مانند وحید نیکخواه آزاد و فرشته طائرپور که شناخت بسیار خوبی روی مخاطبان کودک دهه ۶۰ خورشیدی داشتند و حضور غزل شاکری نوجوان که چهره معصومانه اش باعث سمپاتی مخاطب می‌شد از پروژه «گلنار» یک فیلم موفق تمام عیار ساخت به نحوی که تا سال‌های نوارهای ترانه‌های این فیلم سینمایی در خانه اغلب ایرانی‌ها یافت می‌شد و نوار وی اچ اس آن دست به دست می‌شد.

 

چهار. دزد عروسک‌ها (محمد رضا هنرمند) محصول سال ۱۳۶۸

چهارمین ساخته محمدرضا هنرمند را نه تنها باید یکی از بهترین فیلم‌های کودک تلقی کرد بلکه می توان بدون هیچ گونه تعارفی یکی از مهمترین تولیدات سینمای ایران در دهه ۶۰ دانست. فیلمی سرشار از فانتزی و نبوغ در خلق شخصیت‌ها و محیط و چه افسوس که سینمای ایران قدر کارگردان خلاقی چون محمدرضا هنرمند را ندانست. ترانه‌های جذاب، گرافیک ویژه و شخصیت‌های دوست داشتنی و با نمکی مانند گنجو با بازی اکبر عبدی و کاراگاه با بازی مرتضی ضرابی یکی از ویژه ترین فیلم‌های سینمای کودک ایران را خلق کرد که هنوز و پس از گذشت بیش از سه دهه تماشایی و جذاب است.

 

پنج. خواهران غریب (کیومرث پوراحمد) محصول سال ۱۳۷۴

بی راه نیست که فیلم خواهران غریب را جزو آخرین تلاش‌های جدی سینمای ایران در حوزه کودکان و نوجوانان تلقی کنیم. فیلمی که محصول حوزه هنری آن سال‌ها است و یکی از مهم ترین آثار کارنامه مرحوم کیومرث پوراحمد تلقی می‌شود. یکی از جذابیت‌های «خواهران غریب» موزیکال بودن و اجرای ترانه‌های نوستالژیک در زمانه ای بود که این گونه آثار تابو محسوب می‌شدند از ترانه جان مریم تا مادر من که توسط مرحوم خسرو شکیبایی به بهترین شکل ممکن اجرا شده است. فیلم سینمایی «خواهران غریب» هم جزو آثار پرفروش دهه هفتاد خورشیدی است که برای چند نسل از جامعه ایران خاطره سازی کرده است.

برچسب‌ها: الیکا عبدالرزاقی،ایرج طهماسب،پویا نبی،تیتر یک،جواد رضویان،حسین بهمنی،مرضیه برومند،میثم معراجی
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

پربازدیدها