«کوکتل مولوتف» و یک پیکان اسکناس!
به گزارش فیلم نت نیوز، ژانر کمدی به عنوان قدیمیترین و در عین حال یکی از محبوبترین ژانرها، تکیه فراوان به کلیشههای امتحان پس داده داشته و قصههای خود را با بهرهگیری از این فرمولها روایت میکنند. سینمای ایران نیز از این موضوع تبعیت کرده و الگوهای پرفروش و گیشهپسند نقشی کلیدی در شکل گیری کمدیهای آن دارند به ویژه کمدیهای ساخته شده در چهار پنج سال اخیر که اغلب آنها فضای قصه خود را به دهههای پنجاه و شصت برده و از نشانههای آشنای این دو دهه که مخاطبان نسبت به آن واکنش خوبی نشان میدهند، بهره گرفتهاند تا جایی که دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران یعنی «فسیل» براساس همین فرمول شکل گرفته است. «کوکتل مولوتف» ساخته حسین امیری دوماری که نوروز امسال روی پرده رفت و این روزها از طریق اکران آنلاین فیلمنت در اختیار مخاطبان قرار گرفته است در رده فیلمهای ذکر شده قرار میگیرد که قصه آن در زمستان سال پنجاه و هفت میگذرد.
احمد رفیعزاده که در کارنامه فیلمنامه نویسیاش چند کمدی هم به چشم میخورد، در این فیلم تلاش کرده تا قصهای فانتزی خلق کرده و آن را در تاریخ معاصر روایت کند. داستان مرد جوانی به نام پرویز که همراه همسر جوان خود ژاله زندگی فقیرانهای را میگذرانند و این در حالی است که محجوب پدر ژاله وضعیت مالی خوبی دارد. تضاد، عنصری کلیدی در کمدی به حساب میآید که رفیعزاده هم به خوبی از آن سود جسته و پرویز را در تقابل همیشگی با محجوب قرار میدهد. در این بین، کار کردن پرویز در کاباره یک هتل به عنوان کارگر تاسیسات نیز به این تقابل رنگ و روی دیگری بخشیده و چند شوخی مناسب هم از دل آن بیرون میآید.
گفتار متن، یکی از ارکان فیلمنامه فیلم به حساب میآید که با لحن شوخ و شنگ مهدی هاشمی همراه شده و به جذابتر شدن کمک کرده است. در پرده نخست، ماجرای آشنایی ژاله و پرویز و سپس ازدواجشان بخش مهمی را تشکیل داده که به خلق شوخیهای بعضا بامزهای ختم میشود برای مثال میتوان به سکانس حضور پرویز روی صحنه تئاتر اشاره کرد. همین طور سکانسهای مربوط به مراسم ازدواج پرویز و ژاله که همزمان شدن آن با شبهای حکومت نظامی تهران، وضعیت ابزوردی را به وجود آورده و تماشاگران خود را میخنداند. رویای برنده شدن در قرعهکشی بلیت بخت آزمایی، حادثه محرک پرده نخست فیلم را رقم زده که چیزی جز جایزه نقدی کلان بردن پرویز نیست. با رفتن شاه از ایران درست همان روزی که پرویز برای دریافت پیکان پر از پول به موسسه مربوطه آمده، نقطه عطف نخست فیلمنامه رقم خورده و قصه وارد فاز تازه ای میشود؛ جایی که پرویز برای به چنگ آوردن جایزه و غلبه بر محجوب، نقشههای مختلفی کشیده و اجرا میکند.
کوکتل مولوتف را این آخر هفته در فیلم نت ببینید
در قصههایی از این جنس، شخصیتهای مکمل نقش مهمی در پیشبرد قصه دارند و دوماری و رفیعزاده نیز از همین امر تبعیت کردهاند. به این ترتیب، سیروس و دوست او فیروزه خواننده قدیمی کاباره وارد ماجرا شده و به نیمه میانی فیلم سروشکل بهتری میبخشند. همزمانی این اتفاق با انقلاب، پرویز و سیروس را در مسیر تازهای انداخته و دوز فانتزی حاکم بر قصه را بالا میبرد چراکه این دو برای رسیدن به پولها، به فکر تغییر مسیر انقلاب و بازگشت شاه افتاده و نقشههایی می کشند که گاه بامزه از کار درمیآیند. همچنین شوخی تکرارشونده آشنا داشتن فیروزه در جاهای مختلف و عصبانی شدنهای سیروس از این بابت نیز جذاب و بانمک از کاردرآمده است. داستانکی هم با محوریت پرویز، ژاله و محجوب شکل گرفته که سومی ورود اولی به خانهاش را قدغن کرده است. زنپوشی پرویز برای ورود به خانه محجوب و عاشق شدن محجوب، داستانک بامزهای را شکل داده که برای خنداندن تماشاگر کفایت میکند؛ تجربهای که امین حیایی پیش از این در فیلم سینمایی «مزاحم» ساخته سیروس الوندبه عنوان یک ملودرام اجتماعی داشته است.
حسین امیری دوماری در نخستین تجربه مستقل سینمایی خود در مقام کارگردان، تلاش زیادی برای خلق یک کمدی شیرین بر مبنای کلیشههای آشنا و امتحان پسداده به خرج داده که تا حدودی هم در این امر موفق بوده است به ویژه در انتخاب گروه بازیگران که هوشمندانه عمل کرده و آن را به مهمترین نقطه قوت «کوکتل مولوتف» تبدیل کرده است. امین حیایی ستاره بیچون و چرای فیلم است که به خوبی با وجوه تیپیکال پرویز آشنایی داشته و تنها اندکی آن را اگزجره کرده است. احمد مهرانفر نیز در نقش سیروس تلاش کرده تا نسبت به نقشهای قبلی خود متفاوتتر عمل کند که بخشی از آن را در گویش و نحوه ادای کلمات او میبینیم. ستاره پسیانی و یکتا ناصر هم از عهده اجرای نقشهای خود برآمدهاند که دومی به وضوح چربش بیشتری بر اولی دارد.
محمد جلیلوند