اگر علاقمند به فیلم های روانشناسانه به ویژه در حوزه تربیت فرزند هستید «ماتیلدا» را ببینید و در کنار آن کتاب صوتی آن را گوش کنید.
به گزارش فیلم نت نیوز، داستان فیلم سینمایی «ماتیلدا» درباره ماتیلدا ورموود است. این یک فیلم خانوادگی و فانتزی است که اقتباسی از رمان ماتیلدا به قلم رولد نویسنده محبوب و مشهور ژانر کودک است که او را یکی از بهترین داستانگویان کودک قرن ۲۰ میخوانند.
در این داستان، دختر خوبی به نام ماتیلدا، در یک خانواده بیفرهنگ و کلاهبردار به دنیا میآید. او با هوشِ، فوقالعاده و قدرت ماوراییاش، بزرگترهای بدجنس را تنبیه میکند و درنهایت، معلم مهربانی، سرپرستی او را به عهده میگیرد. در این اثر، خشونت روانی از جانب خانواده بصورت پرتکرار، نمایش داده میشود. ماتیلدا میتواند شجاعت و اعتماد به نفس را به کودکان یاد بدهد و از طرفی باعث خیالپردازیهای غیرمعقول برای حل مشکلات شود.
ماتیلدا فقط یک فیلم بزرگ درباره دختربچهای نیست که سعی میکند خودش را پیدا کند، بلکه درباره این است که باید هرجایی که بیعدالتی وجود دارد، در برابرش ایستاد و باید افرادی را پیدا کنید که آنقدر به شما ایمان داشته باشند که حمایتتان کنند.
این فیلم به صورت ویژه به واقعیت و وسعت آسیبهای دوران کودکی میپردازد. از نکات جالب روانشناسی موجود در این فیلم می توان به تاثیر مدل آموزش و مدل ارتباط با دانش آموزان و تاثیر آن بر علاقه آنها به درس و مدرسه اشاره کرد.
اما کتاب «ماتیلدا» که در ابتدا در سال ۱۹۸۸ منتشر شد به شکل عمیق تر و تاریک تر و جدی تری به مسئله بلوغ، فرزندپروری، محیط تاثیرگذار مدرسه و تاثیر رفتار محبت آمیز را بر روند شکل گیری شخصیت کودکان می پردازد. گرچه رولد دال نویسنده ای مختص به کودکان است اما گیرایی نوشته های او به حدی است که برای بزرگسالان نیز جذاب می باشد.
ما به عنوان بزرگسال، در فیلم شاهد صحنه هایی هستیم که ممکن است ما را به یاد خودمان بیندازد. مانند زمان اولین ورود به مدرسه و یا اولین از دست دادن ها، اما نکته ای که در تمام لحظات فیلم جاری است، توجه به قدرت باور به خویش است. تمام روانشناسان در همه دنیا در قدم آموز خود، به دنبال رساندن فرد به خودباوری و عزت نفسی هستند که بتواند از پس مشکلات، از دست دادن ها، شکست ها و پیچ و خم های زندگی بربیاید و خود را نجات دهد. در تمام لحظات فیلم شاهد موانع جدید و غیرقابل پیش بینی ای هستیم که ماتیلدا با آنها رو به رو می شود و با تکیه بر عزت نفس خود و باور به خود، از پس آن بر می آید.
شاید این سوال پیش بیاید که تاکید بسیار زیادی بر فرزندپروری و سبک فرزندپروری والدین بر شخصیت کودک وجود دارد و ماتیلدا با داشتن چنین پدر و مادری، چطور چنین شخصیتی را به دست آورده است؟
فرزندپروری ماتیلدا به علاوه پدر و مادر خود، ترکیبی از چندین نفر است. اگر منطقی نگاه کنیم، ماتیلدا از کودکی در محیطی قرار گرفته است که مجبور بوده کارهایش را به تنهایی انجام دهد، مورد ناز و توجه قرار نگرفته است و در نتیجه قسمت منطقی او رشد عمیق تری داشته است. همچنین فضای عروسکی خانه و زندگی فانتزی پدر و مادر او، باعث شده است تا برعکس دخترهای کوچک، به جای عروسک به کتاب و دنیای داستان ها پناهنده شود و همین همنشینی با خانم کتابدار و کتاب هایی که مخصوص بزرگسالان است از او کودکی ساخته با ذهنی خلاق، منطقی و شیرین زبان که شخصیتی خارق العاده را به نمایش می گذارد.
مدرسه ای که در انتهای فیلم نشان داده می شود، مدرسه ای آرمانی است که هم راستا با نظریه ویگوتسکی در خصوص شکل مدارس و مهدکودک هاست. مدرسه ای به اصطلاح با کلاس هایی بی دیوار و آموزشی بر اساس رغبت و انتخاب فرد.
در مجموع به موارد زیر در جمعبندی نکات مثبت این فیلم می توان اشاره کرد:
اعتماد به نفس
مقابله با زود و دفاع از خود
توانایی نه گفتن
خودشناسی
عزت نفس
ارتباط موثر
کتابخوانی
قدرت ریسک
خلاقیت
مدیریت هیجان
شاید بد نباشد اگر این فیلم را مجدد و با نگاهی ریزبینانه تر نگاه کنید.
هانیه وزیرپناه متخصص حوزه سلامت روان فردی و سازمانی و نوجوان
کتاب صوتی «ماتیلدا» را اینجا گوش کنید. «ماتیلدا» نوشته رولد دال با ترجمه پروین علیپور و گویندگی نرگس آهازان و پیمان قریبپناه عرضه شده است. فیلم سینمایی «ماتیلدا» ساخته دنی دویتو با بازی دنی دویتو، مارا ویلسون، رئا پرلمان با دوبله و زیرنویس فارسی در فیلم نت عرضه شده است.
بیشتر بخوانید